Prvič na orientacijsko progo? Pripravljeni na nov izziv?

Človek hodi bolj ali manj po ustaljenih in poznanih poteh. Z orientacijo se srečamo v primeru, ko zapustimo znano okolje. Znanje orientacije nam pomaga pri gibanju po terenu, planinarjenju, pohodništvu, na potovanjih, kolesarjenju …

Kompas in karta sta tehnična pripomočka katera nam poleg znanja in izkušenj pomagata pri obvladovanju neznanega okolja. Ves čas vemo, kje smo in kam moramo priti.

Kljub temu, da so orientacijska tekmovanja zelo različna in potekajo v številnih državah, imajo skupne značilnosti. Proge so  za tekmovalce razdeljene v številne kategorije in prilagojene starosti tekmovalca, s tem pa njihovemu znanju in izkušnjami.

Najhitreje se učimo v obdobju osnovne in srednje šole.
Dajmo sebi priložnost in se podajmo na progo.

Kategorije

Kategorije na šolskem prvenstvu so zadnje dve leti že dobro sprejete:
C kategorija – učenci in učenke do 5. razreda (letnik 2003 in mlajši)
B kategorija – učenci in učenke 6 in 7. razred (letnik 2001 in 2002)
A kategorija – učenci in učenke 8. In 9. razreda (letnik 1999 in 2000)
D kategorija – dijaki in dijakinje 3. in 4. letnik (1995 in 1996)
E kategorija – dijaki in dijakinje 1. In 2. letnik (1997 in 1998)
F kategorija - invalidi

Vsaka kategorija ima svojo progo

Proga je vrisana v karto z vijolično barvo. Začetek poti označuje trikotnik, posamezno kontrolno točko krog z zaporedno številko kontrolne točke. Konec proge je označen z dvojnim krogom. Katero pot bomo izbrali na terenu je seveda naša odločitev. Prav tako ali bomo na progi tekli ali hodili. Bomo tekmovanje vzeli zelo zares ali se bolj zabavali in se seznanili z novo športno panogo, ki je v Evropi zelo razširjena in je eden izmed načinov preživljanja prostega časa v naravi. Pomembno je, da z elektronskim čipom, ki ga namestimo na prst v pravilnem zaporedju poberemo vse kontrolne točke.

Dolžina prog je zelo različna – za najmlajše v C kategoriji manj kot kilometer, za najstarejše v D kategoriji okoli 4 kilometre.

Se sliši malo? To je zračna črta izmerjena med KT, zagotovo lahko dodamo k tej razdalji še polovico poti, da dobimo pravo razdaljo.

PRIJAVA NA TEKMOVANJE poteka na preko spletne aplikacije e-Šport.

ORIENTACIJSKA KARTA je risana v merilu 1:7.500 za mlajše kategorije in 1:10.000 za A, D, E. Karte so izredno natančne, vrisana je vsaka podrobnost, npr. večja skala, markantno drevo, steza, kolovoz… pa prehodnost gozda, torej kolikšna je podrast. Razgibanost terena označujejo izohipse, ki so na karti na vsakih 5 m spremembe nadmorske višine.

STARTNA LISTA tekmovalcev bo narejena nekaj dni pred pričetkom tekmovanja in objavljena na spletni strani tekmovanja in v Biltenu 2, katerega dobijo vse prijavljene šole. Pomembno je, da PRAVOČASNO pridemo v prireditveni prostor; pri prijavah dvignemo startno številko na svoje ime. Do STARTA je letos 1150m. Kdaj moramo na start, nas bo opozorila startna ura pred šolo.

STARTNA PROCEDURA je enostavna. Na STARTU smo vsaj deset minut preden startamo. Na dobro vidnem mestu nas na pravočasni start opozori STARTNA URA. Kontrolor preveri naše ime, dobimo ČIP. Pri napravi CLEAR - izbrišemo stare podatke na čipu, sledi CHECK - preverjanje čipa in končno start. Da ne bi šlo kaj narobe, ali pa bi na kaj pozabili poskrbi več kontrolorjev na startu. Vzamemo KARTO svoje tekmovalne skupine, ob traku nadaljujemo do startne kontrolne točke, ki je na karti označena s trikotnikom. Sledi orientiranje karte s KOMPASOM (edini dovoljeni pripomoček, ki ga imamo s seboj), razmislek katero pot »uberemo« in gremo na pot. Ne zanašamo se na nikogar, saj bodo skupaj z nami startali tekmovalci različnih kategorij (10 različnih kategorij).

Torej, prvič na orientacijsko progo? Zakaj pa ne!

Orientacijsko tekmovanje pa ni zgolj samo tekmovanje.
Je spoznavanje novih ljudi in druženje.
Je preverjanje lastnih zmožnosti, tako fizičnih kot psihičnih.