Septembrski prispevek o orientaciji v reviji Tabor

TEKMOVANJE V ORIENTACIJSKEM TEKU

Orientacijski tek se nekoliko razlikuje od klasičnega taborniškega orientacijskega tekmovanja.  Pot, katera je označena na karti,  prehodimo ali pretečemo v čim krajšem času. Med kontrolnimi točkami si sami izberemo za nas najprimernejšo pot – ali gremo naravnost po čim krajši poti (azimutu), ali delamo ovinek, odločitev je naša. Pomembno je, da z elektronskim čipom točke »poberemo« v pravilnem zaporedju.

Takoj ugotovimo, da ne gre zgolj za tek in kondicijo; v vsakem trenutku moramo vedeti, kje smo na karti. Glava na vso moč razmišlja in daje ukaze nogam. V nasprotnem primeru ...

Na progi smo sami. Napredujemo tako hitro kot lahko. Na nikogar se ne moremo jeziti kot nase, če smo kje naredili napako. Seveda jih bo na začetku več. Karte za orientacijski tek se razlikujejo od klasičnih topografskih kart. So običajno v merilu 1:7.500 ali 1:10.000 z vrisanimi vsemi podrobnostmi. Tekmovalna proga je podana z vijolično barvo. Začetek poti označuje trikotnik, posamezno kontrolno točko krog z zaporedno številko kontrolne točke. Konec proge je označen z dvojnim krogom.

Tekmovanje ima številne kategorije – primerne starosti in sposobnostim tekmovalca, ločene po spolu: tekmovalci do 5. razreda, 6. in 7. razred, 8. in 9. razred, 1. in 2. letnik, 3. in 4. letnik. Namen orientacijskega teka ni zgolj tekmovalnost ampak tudi uživanje v naravi, spoznavanje novih prijateljev in druženje. Posebno kategorije za mlajše učence so zelo preproste in zgolj uvod v orientacijo: kako se orientiram, preprosto branje simbolov na karti. To da si upam sam v gozd! Proge so dolge samo dober kilometer.

Na start nas opozori startna ura. Kontrolor na startu preveri našo številko čipa in opozori, da izbrišemo stare podatke. Čip z elastičnim trakom pritrdimo na prst. Dobimo ga pred startom. Pripravimo kompas (edini pripomoček, ki je dovoljen in katerega prinesemo s seboj) in odštevamo sekunde do odhoda. Na startu je vedno dovolj kontrolorjev, ki poskrbijo, da se start odvija nemoteno, da nam pomagajo, če karkoli potrebujemo. In že smo na poti ... Zanašajmo se le nase, saj ne vemo kdo tekmuje v naši kategoriji in kdo ne. V cilju sledi izpis podatkov o prehojeni poti. Bogatejši smo za novo izkušnjo.

Orientacijski tek je ena izmed rekih športnih disciplin, katere se lahko lotimo kadarkoli v življenju. Je izziv vsem; mladim in odraslim vseh starosti in sposobnosti. Je šport za vse!

Aleš Ferenc